Rugaciuni pe zilele saptamanii

>> 27 nov. 2009


RUGACIUNEA DE LUNI

Doamne Iisuse Hristoase, cu adânca umilinta recunosc si marturisesc, ca în toata ziua pacatuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiesti. Deci, astazi, ca este luni si începutul saptamânii, ma rog cu umilinta îndurarii Tale celei mari: iarta-mi pacatele cele de voie si fara de voie, si-mi ajuta sa pun început bun si sa port mai multa grija de sufletul meu, pentru care ai rabdat atâtea dureri la Sfânta Ta Rastignire!
O Doamne, astazi îti dau sufletul si trupul meu si vointa mea, rugându-Te sa fie voia Ta cu mine, dupa buna placerea Ta. Pedepseste-ma Doamne, dupa îndurarea Ta, în aceasta lume, iar nu în cealalta viata. Si iarta pe cei vii si pe cei raposati, pentru rugaciunile Sfintei Tale Biserici, si pe toti ne învredniceste de marirea Ta în rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfintii Tai îngeri, catre care zic: O, cerestilor ajutatori si pazitori ai oamenilor, voua ma închin si va multumesc, pentru ajutorul si conducerea ce ne-o dati în toate zilele noua, nevrednicilor si pacatosilor. Scutiti-ma de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, ca sa nu mai pacatuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciti-ma sa va vad la moartea mea, stând în jurul meu si sa duceti sufletul meu în cer, ca sa se închine maririi Fetei lui Dumnezeu, iar voua sa va multumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ati avut pentru mine si binele vostru sa-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

RUGACIUNEA DE MARTI

Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Fetei Tale celei Sfinte, si-mi marturisesc nevrednicia, neputinta si saracia mea cea mare. Pentru aceasta ma rog Tie, o, Izvor dulce si noianul îndurarii, deschide stavilele cerului si ploua asupra mea bunatatile îndurarii Tale, pentru ca sa pot scoate lacrimi, sa plîng, sa spal si sa curatesc sufletul meu de întinaciunea pacatelor, cu cainta tare si adevarata. Si ca sa-mi dai acest Dar, Stapîne, pun mijlocitor pe înainte Mergatorul Ioan, catre care zic: O, învatatorule al credintei si marite Proorocule, care esti mai mare decât toti proorocii, precum Însusi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai aratat poporului pe Stapânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan si ai vazut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Parintelui Ceresc si ai vazut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajuta-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecatorului Vesnic, si fa sa se îndure de mine, ca ai multa îndrazneala iubirea Lui.
Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat si strica cugetele mele cele rele, si ma întareste sa-mi petrec viata pe calea cea buna a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Lumineaza-mi mintea cu poruncile Domnului, ca sa le tin minte si sa le pazesc, pâna la capatul vietii mele. Si sa stai lânga mine în ora mortii mele, sa ma duci pocait înaintea Stapânului meu, Dumnezeu. Roaga-te înca si pentru toata lumea, ca Dumnezeu sa dea ajutor crestinilor, si celor vii si celor raposati, si sa-i odihneasca de nevoile cele multe, sa le dea toate cele de trebuinta si sa-i învredniceasca Împaratiei Sale. Amin.

RUGACIUNEA DE MIERCURI

Doamne Atotputernice si Atotîndurate! Îmi aduc aminte ca Te-ai nascut Om din Sfânta Fecioara în pestera si ai fost vândut cu treizeci de arginti de ucenicul cel viclean, ca sa ne rascumperi pe noi, pacatosii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndura-Te de mine, pacatosul!
Primeste, Doamne, aceasta mica a mea rugaciune, si umilita a mea vointa, ca ma întristez pentru ca Te-am întristat, si ma amarasc pentru ca Te-am suparat fara de numar. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toata speranta, si cred ca Tu, care din iubire de oameni ai primit sa fii vândut pentru noi, Te vei îndura si de mine acum, ca sa ma mântuiesti de chinurile cele de veci, si sa ma învrednicesti Împaratiei Tale.
Nu Te departa de la mine Doamne, si ajuta-mi, ca în toate sa fac voia Ta, si sa nu Te mai rastignesc în toate zilele cu faptele mele cele pacatoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum faceau iudeii cei necredinciosi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacatoasa sa-Ti spal picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca sa ma învrednicesc a auzi si eu din Gura Ta cea dulce: Iertate sa-ti fie pacatele... Amin.

RUGACIUNEA DE JOI

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule si Cuvântul lui Dumnezeu Tatal, care în ziua de astazi ai luat Cina cea de pe urma, cu ucenicii Tai, si cu mare umilinta ai spalat picioarele lor, si ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine si vin în mâinile Tale Cele Sfinte si binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiasca, le-ai facut însusi Trupul si Sângele Tau, cu care i-ai împartasit zicând: 'Luati, mâncati si beti, ca acestea sânt Trupul si Sângele Meu, pentru ca sa se ierte pacatele voastre.' Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înaltat la cer si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatalui Tau, sa împaratesti împreuna cu El în veci, ca Unul-Nascut Fiul Sau preaiubit.
Rogu-Te deci, pentru rugaciunile ucenicilor Tai, iarta pacatele noastre, ale tuturor, ale celor vii si ale celor raposati. Da-mi, Doamne, lacrimi fierbinti, ca sa-mi plâng pacatele. Darul Tau cel curatitor, care a spalat picioarele ucenicilor Tai, sa spele si sa curateasca inima si sufletul meu, ca asa, cu vrednicie, cu curatie si cu umilinta sa ma împartasesc cu Sfintele Tale Taine, acum si în timpul mortii mele, iar în ora despartirii mele, cu bucurie sa se suie sufletul meu la Tine, fara de nici o frica, întrebare sau împiedicare sa trec vamile vazduhului, intrând în marirea Ta cea cereasca. Ajuta-mi, Doamne, ca sa Te maresc în veci, sa ma închin Numelui Tau Celui Sfânt. Amin.

RUGACIUNEA DE VINERI

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în aceasta zi a Rastignirii Tale pe Cruce ai patimit si ai luat moarte pentru pacatele noastre, ma marturisesc înaintea Ta, cum ca eu sânt cel ce Te-am rastignit cu pacatele mele cele multe.
Ma rog însa Bunatatii Tale celei nespuse, sa ma învrednicesti cu Darul Tau, Doamne, ca si eu sa pot rabda patimi pentru credinta, speranta si iubirea ce le am catre Tine, precum Tu Cel îndurat ai rabdat pentru mântuirea mea. Întareste-ma, o, Doamne ca de astazi înainte sa port Crucea Ta cu bucurie si cu mare cainta, si sa urasc cugetele mele si vointele mele cele rele. Sadeste în inima mea întristarea de moartea Ta ca sa o simt precum au simtit-o iubita ta Maica, ucenicii Tai si femeile purtatoare de mir, ce stateau lânga Crucea Ta.
Lumineaza-mi simtirile cele sufletesti, ca sa se miste si sa priceapa moartea Ta, precum ai facut de Te-au cunoscut fapturile cele neînsufletite, când s-au miscat la Rastignirea Ta, si mai vîrtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios si pocait, si ti s-a plecat, de l-ai pus în rai. Da-mi, Doamne, si mie, tâlharului celui rau, Darul Tau, precum atunci l-ai dat aceluia si-mi iarta pacatele, pentru Sfintele Tale Patimi, si cu buna întoarcere si cainta ma aseaza împreuna cu el în rai, ca un Dumnezeu si Ziditor ce-mi esti.
Ma închin Crucii Tale, Hristoase, si pentru iubirea Ta catre noi, zic catre dânsa: Bucura-te, cinstita Cruce a lui Hristos, pe care ridicat si pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!
Bucura-te, pom binecuvântat, pentru ca tu ai tinut rodul vietii, care ne-a mântuit de moartea pacatului. Bucura-te, drugul cel tare, care ai sfarâmat usile iadului.
Bucura-te, cheie împarateasca, ce ai deschis usa raiului.
O, Hristoase al meu rastignit, câte ai patimit pentru noi! Câte rani, câte scuipari si câta ocara ai rabdat pentru pacatele noastre si pentru a ne da înca pilda de adevarata rabdare în suferintele si necazurile vietii acesteia!
Si fiindca acestea ni le trimite Dumnezeu pentru pacatele noastre, ca sa ne îndreptam si sa ne apropiem de El, si asa, numai spre folosul nostru ne pedepseste în aceasta viata. De aceea, rogu-ma Tie, Stapâne, ca la necazurile, ispitele si durerile câte ar veni asupra mea, sa-mi înmultesti împreuna si rabdarea, puterea si multumirea, caci cunosc, ca neputincios sânt de nu ma vei întari; orb de nu ma vei lumina; legat de nu ma vei dezlega; fricos de nu ma vei face îndraznet; pierdut de nu ma vei cerca; sclav de nu ma vei rascumpara cu bogata si Dumnezeiasca Ta putere si cu Darul Sfintei Tale Cruci, careia ma închin si o maresc, acum, si pururea si în vecii vecilor. Amin.

RUGACIUNEA DE SIMBATA

Doamne lisuse Hristoase, Judecatorul meu Preadrept! Cunosc ca pacatele mele sint fara de numar. De aceea Te rog in aceasta zi, in care de Iosif si de Nicodim pus fiind in Mormint, Te-ai pogorit in iad cu Sfintul si Indumnezeitul Tau suflet si de acolo ai departat intunericul cu lumina Dumnezeirii Tale si ai adus bucurie nespus de mare stramosilor nostri, caci i-ai mintuit de sclavia cea cumplita si i-ai suit in rai.
Ingroapa pacatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca sa piara din mintea mea si sa nu se mai lupte cu sufletul meu. Lumineaza intunecatul iad al inimii mele, alunga intunericul pacatelor mele, si suie mintea mea la cer, ca sa ma bucur de Fata Ta. Asa Doamne, primeste umilita mea rugaciune ca o tamiie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit intre doi tilhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima; care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormint, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamint la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.
Indura-Te, Doamne, si de cei vii si de cei raposati, pentru rugaciunile Sfintilor Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: 0, fericiti servitori ai lui Dunmezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atitea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta.
Nu incetati a va ruga, pentru ca prin rugaciunile voastre, pacatosii sa cistige iertare, saracii ajutorul, intristatii mingiiere, bolnavii sanatate, cei slabi la minte intelepciune, cei tulburati liniste, cei asupriti ocrotire, si toti impreuna Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, in marirea lui Dumnezeu Celui in Treime laudat, Caruia i se cuvine cinste si inchinaciune in veci. Amin.

RUGACIUNEA DE DUMINICA

Ziua Duminicii imi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stapine, cu care ai zidit lumea si ai rascumparat pe om. Tie deci, iubitorule de oameni, Doamne, ma inchin si-Ti multumesc foarte pentru Darurile cele mari ce ai facut si le faci tuturor fapturilor Tale.
Inima mi se bucura si se desfateaza cind stau si cuget cum ca numai Tu Insuti esti Dumnezeu Atotsfint, Atotintelept, Atotputernic, necuprins, incit nici o bunatate si nici o marire nu-Ti lipseste. Tu esti Unul Dumnezeu in Trei Fetze: Tatal, Fiul si Duhul Sfint. Numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevarat si Te marturisesc si Te maresc, Tie ma inchin si-Ti servesc pururea, cu toata inima si cu toata puterea.
0, Parinte Sfinte, indura-Te de noi! 0, Binecuvintat Fiu al lui Dumnezeu, mintuieste-ne de iad! 0, Duhule Sfinte, da-mi Darul si acoperamintul Tau!
Mult indurate Stapine, rogu-Te, sa uiti pacatele mele cele multe, dupa multimea indurarilor Tale. Multumesc din toata inima pentr-u bunatalile ce-mi trimiti in toate zilele, mai virtos insa pentru rabdarea Ta cea mare, ca nu m-ai pedepsit dupa multimea pacatelor mele, ci astepti cainta mea, ca un iertator Atotbun si indurat.
Doamne Iisuse Hristoase, da-mi Darul, ca sa petrec bine si crestineste in aceasta saptamina si sa nu mai pacatuiesc Tie, nici cu cugetarea, nici cu cuvintul nici cu fapta intru marirea si onoarea Invierii Tale celei de-a treia zi si a venirii Duhului Tau Celui Sfint asupra Apostolilor.
Indeosebi ma rog pentru ajutorul Tau, Prea Bunule Stapine, ca sa ma cunosc pe mine, sa ma caiesc de pacatele mele si sa ma indreptez cu marturisirea; iar in ora mortii sa fiu aflat pregatit, cuminecat si cu inima curata, si sa fiu aflat demn de Imparatia Ta cea vesnica. Amin.

0 comentarii:


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP