MANASTIREA VARATEC

>> 14 dec. 2009



Mănăstirea Văratec (de maici) este situata la 12 km sud-vest de Tg. Neamţ in satul Văratec ce apartine de comuna Agapia. Manastirea a fost intemeiata pe locul unui schit vechi de catre fiica unui preot din Iaşi ce s-a calugarit sub numele de Olimpiada si ulterior a fost maica stareata. Schitul initial a fost ridicat de boierul moldovean Ieremia Movila. Biserica actuala ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita intre 1808-1812 de catre Iosif Ieromonahul si a fost pictata in 1841 in stil neobizantin. Constructia este realizata din piatra de rau, in forma de cruce avand ziduri groase , fiind totodata un exemplu de imbinare a formelor traditionale moldovenesti cu elemente neoclasice. Specific acestui edificiu este forma de clopot a acoperisului celor doua turle cilindrice. Catepeteasma este sculptata in lemn de tisa si este suflata cu aur. In anul 1900 ansamblul a fost distrus partial de un incendiu violent insa a fost refacut ulterior.

In cadrul ansamblului manastiresc de la Văratec se mai gasesc si bisericile Schimbarea la Fata din 1847 si Sf. Ioan Botezatorul din 1844, de asemenea aici isi are locul si clopotnita cu paraclisul Sf. Nicolae si cladirile pentru chilii si atelierele manastirii. Maicile de la Mănăstirea Văratec se ocupa cu tesutul covoarelor si al vesmintelor bisericesti. De asemenea in cadrul asezamantului monahal exista si un muzeu de arta religioasa unde sunt expuse icoanele Sf. Arhanghel Mihail si a lui Iisus Pantocrator, manuscrise vechi, evanghelii, vesminte bisericesti, covoare si tapiserii precum si un epitaf din 1798. Biblioteca manastirii numara peste 6000 de volume.

In umbra bisericii Sf. Ioan Botezatorul din cadrul complexului monahal de la Mănăstirea Văratec se afla mormantul poetei Veronica Micle (1850-1889).

0 comentarii:


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP