Cuv. Gheorghe Hozevitul; Cuv. Domnica

>> 8 ian. 2010


Cuviosul Parinte Gheorghe Hozevitul

(8 ianuarie)

Acest cuvios parinte Gheorghe Hozevitul, iubind din tinerete pe Domnul si de lume lepadandu-se, s-a facut monah, si a ajuns mai pe urma parinte al manastirii Hozevitul.

Ducandu-se apoi la Ierusalim, pentru inchinarea la Sfintele Locuri, si-a petrecut acolo cealalta vreme a vietii sale in posturi si in osteneli; unde s-a si dus catre Domnul.

Cuvioasa Maica Domnica

(8 ianuarie)

Pe vremea imparatiei marelui Teodosie (379-395), Domnica fiind elina, s-a dus din cetatea Cartagina la Constantinopol, cu alte patru fecioare. Apoi s-a facut despre dansa o dumnezeiasca descoperire preasfintitului arhiepiscop Nectarie patriarhul (381- 397), care primind-o, a invrednicit-o de Sfantul Botez.

Dupa aceasta, Sfanta Domnica luand chipul monahicesc, se nevoia in post cu duhovnicesti osteneli, pentru care a facut multe minuni.

Caci a mantuit pe niste corabieri care se inviforau, turnand in mare untdelemn sfintit si astfel a schimbat marea in liniste. Domnica avea si darul de a prooroci, pentru ca a vazut inainte moartea imparatului, despre care l-a si instiintat. Apoi a vazut pe sfantul inger venind si sfintind firea apelor; precum si alte preamarite taine dumnezeiesti i s-au descoperit.

Ajungand la adanci batraneti, pana pe vremea imparatiei lui Leon (457-474) si a lui Zenon (474-491), cunoscandu-si mai inainte ducerea sa catre Dumnezeu, s-a odihnit in pace.

0 comentarii:


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP