La Multi Ani Parinte Iustin

>> 10 feb. 2011


Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă împlineşte astăzi 92 de ani. De mult nu-şi mai măsoară timpul în ani, ci în fapte şi vorbe bune. Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu este foarte cunoscut ca duhovnic, mulţi oameni din ţară şi de peste hotare calcându-i pragul pentru ajutor şi sfat.

S-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919, într-o familie de ţărani munteni. La 17 ani a intrat în viaţa monahală la Schitul Durău, iar în 1939 s-a înscris la Seminarul de la Cernica. În timpul celui de-al doilea Război Mondial a slujit ca preot militar. Se povesteşte că, în timpul foametei din 1946, părintele, împreună cu preotul Pantelimon de la Schitul de la Viaduct, au pornit cu Icoana Sfintei Ana într-un pelerinaj peste pământurile arse de seceta prelungită. S-au strâns, din satele prin care au trecut, sute de oameni care i-au urmat. Acel convoi a supărat autorităţile comuniste, care l-au luat în vizor, acuzându-l pe părintele Iustin de "agitaţie mistică". A ajuns la închisoarea din Roman, unde a fost anchetat împreună cu alţi 68 de oameni. A trecut prin închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud. În 1960 a fost condamnat la încă cinci ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţă. În 1964 a fost eliberat şi a lucrat ca muncitor forestier.

Între 1966 şi 1975 a fost preot la Mănăstirea Secu, iar până în 1990 a stat la Mănăstirea Bistriţa. După revoluţia din '89 a revenit la Mănăstirea Secu unde a slujit ca preot, iar mai târziu, în 1991 a întemeiat Mănăstirea de la Petru Vodă. În 2000 a ridicat un schit pentru maici lângă mănăstire, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni.

Într-un interviu recent, părintele Iustin declara: "Pentru noi, creştinii, este o binefacere această sarăcie, pentru că ne învaţă să fim mai cu stăpânire de sine, mai grijulii şi mai cu frica de Dumnezeu. Nu vedeţi că popoarele mai emancipate, care au toate la îndemână, nu mai cred în Dumnezeu? Primul act pe care îl fac, atunci când se simt în bunăstare, este să uite de Dumnezeu. Unde este o Franţa, unde este o Spanie, o Italie de altădată? Dar să crezi ca un sistem politic sau economic te mai poate izbăvi, este o mare înşelare, pentru că societatea este alterată ca şi conducătorii lumii până în adâncurile fiinţei lor. E o mare pierdere de timp. Nu mai avem altă soluţie decât rugăciunea" .
La Multi Ani Sfinte Parinte!

2 comentarii:

Unknown 12 februarie 2011 la 06:55  

La Multi Ani Sfinte Parinte!

Anonim 16 februarie 2011 la 21:07  

La multi ani Sfintia ta sa ne indrumi si sa ne primesti multi ani de acum inainte.Iarta-ne si binecuvanteaza-ne!


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP