Ostrov (Un film despre Smerenia si Dragostea ADEVARATA)

>> 21 feb. 2011


Ostrov este general catalogat drept cel mai ortodox film de pana acum, odata cu acesta putandu-se vorbi chiar despre “o intoarcere a filmului risipitor". Filmul fascineaza prin simplitate, iar vizionarea acestuia, intr-un anumit sens, poate fi asemanata cu un pelerinaj la o manastire.

Ostrov este un film crestin care infatiseaza viata unui sfant "nebun pentru Hristos". Vizionarea acestui film impinge la rugaciune, nu insa la o rugaciune dornica de performante, lucru riscant si inselator, ci la o rugaciune linistita si smerita, facuta in taina camarii personale.

Dupa vizionarea acestui film, crestinul simte cu adevarat ce inseamna smerenia si dragostea, fiecare putandu-se regasi intr-unul dintre personajele filmului, fie in persoana staretului, fie in persoana ravnitorului Iov; ambele personaje au insa de invatat de la smeritul si "nebunul" Anatolie.

Anatolie, rolul principal, este jucat de actorul rus Piotr Mamonov. Acesta s-a nascut la 14 aprilie 1951, in adolescenta facand parte dintr-o celebra trupa rock. Acum mai bine de zece ani, Piotr Mamonov a parasit viata publica si tumultul Moscovei, ducand o viata retrasa, intelegand desertaciunea lumii acesteia si valoarea vietii in Hristos.

"Cand am implinit 40 de ani, m-am trezit si am inceput sa imi pun intrebari importante. Cand locuiesti intr-un oras esti expus la multe ispite. Trebuie sa lupti impotriva poftelor tale. In acea vreme (1990), parea ca cel mai important lucru in tara era sa devii membru al asa-numitei lumi civilizate. In zilele noastre, mai mult decat atat se cauta rezolvarea problemelor launtrice" (Piotr Mamonov).

Ostrov - Insula - Filmul Rusesc

Filmul a fost scris de Dmitri Sobolev si regizat de Pavel Lungin, in anul 2006. "Ostrov" este un film despre pocainta, care a reusit insa sa castige sase premii ale cinematografiei ruse, incluzand premiile pentru: "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor" si "Cel mai bun actor".

Intr-o conferinta tinuta in ianuarie 2007, Patriarhul Alexei II al Rusiei numeste filmul Ostrov exemplu viu al unui efort de abordare crestina a culturii. Anumite parti din film au fost inspirate din scrierea "Viata Sfantului Teofil, cel Nebun pentru Hristos". Potrivit unui comentariu al Parintelui Rafail Noica, dupa realizarea filmului, actorul care a jucat personajul numit "Iov" a intrat in manastire.

Ostrov

Filmul isi desfasoara actiunea undeva in nordul Rusiei, intr-o smerita manastire ortodoxa, unde vietuieste un om neobisnuit, un sfant nebun pentru Hristos, ascuns celor de langa el, insa cautat de mirenii din lume. Aanatolie nu este calugar, ci simplu vietuitor la manastire.

Actiunea incepe in anul 1942, cand, in timpul razboiului, marinarul fochist Anatolie si capitanul acestuia, Tihon Petrovici, sunt surprinsi in cursul noptii de soldatii nemti, in timp ce incarcau pe vapor o cantitate de carbune. Pentru a-i cruta viata, nemtii ii cer lui Anatolie sa-l impuste pe capitanul si prietenul sau, Tihon.

In nebunia de a-si pastra viata, Anatolie trage inspre capitan, care cade in apa, peste bordul vaporului. Pentru aceasta, nemtii il lasa in viata pe Anatolie, insa dupa cateva minute arunca in aer vaporul pe care se afla acesta. A doua zi, Anatolie este gasit mai mult mort decat viu, pe un tarm noroios, de calugarii unei manastiri de pe o insula apropiata.

Actiunea filmului sare brusc in anul 1976, la mai bine de treizeci de ani de la intamplarea de inceput, infatisandu-ni-l pe Anatolie ca vietuitor la manastirea din insula. Aici, el este randuit sa se ocupe de cazanele manastirii (fochist), carand in fiecare zi carbune, cu roaba.

Datorita crimei savarsite in tinerete, simtita si ca tradare, Anatolie se pocaieste din toata inima, zilnic cerand iertarea lui si a capitanului sau, Tihon. Intre calugarii din insula, el se comporta ca sfintii "nebuni pentru Hristos", smerindu-se pana in cele mai mici detalii si fugind de slava cea de la oameni.

Pentru puterea rugaciunii sale, oamenii din lume vin la manastire, spre a-i cere ajutor. Celor veniti "la parintele Anatolie", el li se arata drept ucenic al aceluia, spre a nu fi cinstit de ei. Intr-o zi, la el vine o fata indracita, fiica unui amiral renumit in acea vreme.

Sfarsitul filmului, pe care in las aici in taina, incununeaza opera numita "Ostrov".

Teodor Danalache

Ostrov - Insula - Filmul Rusesc


1 comentarii:

Anonim 21 februarie 2011 la 15:20  

eu personal am gasit filmul ca fiind impotriva dogmatismului rigid al bisercii.faptul ca majoritatea calugarilor il priveu pe "nebun" chiar nebun(in nici un caz nu il privea ca pe un "nebun pentru Hristos")arata ca calea CREDINTEI (era el intr-o manastire ortodoxa dar nu se supunea mai deloc canoanelor),spre DIVINITATE se face cu INIMA nu altfel...


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP