Rugaciunea Postului Mare

>> 21 mar. 2011


Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul este considerata rugaciunea specifica Postului Pastilor. Aceasta rugaciune este citita de doua ori la sfarsitul fiecarei slujbe din timpul Postului Sfintelor Pasti, de luni pana vineri (cu exceptia sambetelor si duminicilor in care randuiala liturgica are un caracter festiv). Scopul acestei rugaciuni este eliberarea omului de bolile duhovnicesti fundamentale: duhul trandaviei, grija de multe, iubirea de stapanire si grairea in desert.

Dupa fiecare cerere a rugaciunii facem o metanie. Metaniile descopera ca omul, in intreaga sa fiinta s-a indepartat de Dumnezeu. De aceea Biserica nu a pus bariere intre trup si suflet. Mantuirea si pocainta nu dispretuiesc trupul, nu il neglijeaza. Prin metanie se recunoaste ca viata noastra este plina de caderi din starea de iubire fata de Dumnezeu sau de semeni, aratand nemultumirea starii in care ne aflam.

Trebuie mentionat ca in trecut, rugaciunea "Doamne si Stapanul vietii mele...“ nu era rezervata numai perioadei Postului Mare. Ea era rostita si in cadrul tuturor slujbelor cu "Aliluia“, dupa cum este precizat in Tipicul Sfantului Sava, dar si in Ceaslov: "Si daca este Aliluia sau Postul Mare, se zice rugaciunea aceasta a Sfantului Efrem Sirul“ (cf. "Ceaslov“, p. 34). Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul se rosteste catre sfarsitul tuturor Laudelor bisericesti zilnice, inainte de apolis, incepand din lunea Saptamanii Mari (intaia din Post) pana miercuri in Saptamana Sfintelor Patimi. Ea se mai rosteste miercuri si vineri in Saptamana lasatului sec de branza (prima dinaintea Postului Mare).

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul care se rosteste in Postul Sfintelor Pasti

Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. (1 metanie mare)

Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie, robului Tau. (1 metanie mare)

Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu. Ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin. (1 metanie mare)

Urmeaza patru stihuri, rostite de trei ori. "Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului; Dumnezeule, curaţeste-ma pe mine pacatosul; Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mantuieste-ma; Fara de numar am gresit, Doamne iarta-ma". Fiecare stih este insotit de o metanie mica.

1 comentarii:

tinuta boboia 3 aprilie 2011 la 14:30  

Daca am asculta macar o data pe zi , am fi mai buni,mai toleranti cu cei din jurul nostru,mai incarcati de iubire!!!!


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP