Credinta este mai presus de argumente

>> 9 mai 2011


Din nefericire, apropierea noastra de persoane, se face mai mult datorita mintii si mai putin trairii. Marturisesc ca nu mi-am facut prieteni pentru ca au corespuns unui tipar mental, pentru ca au raspuns pozitiv unui set de intrebari, considerate relevante pentru a da curs unei prietenii. Nici nu i-am intrebat daca vor sa fie prietenii mei. Am discutat cu ei, ne-am tot intalnit, ne-am impartasit dureri si bucurii, si asa ne-am legat viata unii de altii.

Iar atunci cand m-am indragostit nu am facut-o pe baza unor certitudini intelectuale. Pur si simplu am simtit ca din multimea cunoscutilor, o persoana trebuie iubita altfel de mine. Nu m-am intrebat cati ani are, cu ce se ocupa, din ce familie provine, etc. As spune ca inima i-a luat-o inainte mintii. Si bine a facut. Dar a fost minunat ca mi s-a si raspuns.

Tot asa am ajuns si la credinta in Dumnezeu. Nu datorita unor principii teoretice, nu pentru ca o institutie mi-a garantat existenta Lui, ci pentru ca El a dat nastere in mine la incredere. A crede in Dumnezeu nu inseamna a te lasa convins de o suma de informatii.

Este adevarat ca anumite informatii pot naste in noi nevoia credintei, dar in niciun caz ele nu duc la credinta si nici nu i se pot substitui. spune ca: "un om care nu a cunoscut niciodata in viata sa dragostea materna - fie ca a fost orfan, fie din oricare alt motiv - poate sa stie definitia, dar nu poate cunoaste dragostea materna insasi. Cu alte cuvinte: cunoasterea formularilor sau definitiilor adevarului nu poate fi identificata cu cunoasterea adevarului insusi". Asa ne putem explica si de ce Biserica Ortodoxa si-a bazat catehizarea credinciosilor prin intermediul cultului. L-a chemat pe om prin slujbe la o relatie cu Dumnezeu, pentru ca Dumnezeul Bisericii este Cel trait, nu Dumnezeul ipotezelor teoretice.

Folosim cu multa larghete termenul "exista" si paradoxal, sunt multi care refuza sa-l atribuie si lui Dumnezeu, Cel care le-a adus si le mentine pe toate in existenta. Nu ne este greu sa spunem ca "exista" culorile, anotimpurile, notele muzicale, etc, dar ne e cumplit de greu sa spunem despre Dumnezeu ca "exista". De ce? Pentru ca noi credem ca ceea ce este cu adevarat existent, este ceea ce ne certifica ratiunea noastra. Nu putem accepta ca exista si realitati pe care nu le putem cunoaste decat in cadrul unei relatii.

Dumnezeu I se descopera lui sub numele de "Eu sunt Cel ce sunt" (Iesire 3, 13, 14). Acest nume nu este substantiv, deci nu-l poti aseza (numara) pe Dumnezeu intre celelalte fiinte si nici adjectiv, pentru ca nu ne descopera o anumita trasatura a Sa. Numele Sau "Cel ce este" este verb, existenta Sa este adeverita de relatie.

Va indemn sa va incredeti in cuvintele lui Hristos si veti simti cum se naste in voi dragostea pentru El. Iar cand veti ajunge la aceasta , veti cauta clipa de clipa sa va daruiti mai mult, caci dragostea nu are sfarsit.

Adrian Cocosila

Sursa:crestinortodox.ro

2 comentarii:

Raphaelly 24 septembrie 2011 la 22:01  

Imi permit sa va spun ca site-ul pe care il aveti nu ii este inchinat lui Dumnezeu sau Iisus, ci "reginei cerurilor" pe care vad ca o preaslaviti cu sarg.

Daca nu stiti cine este "regina cerurilor", uitati-va la poza pe care ati pus-o in bottom-ul paginii. Si daca mai cititi putin si Biblia, probabil veti intelege mai bine. Va recomand in special Ieremia 7:18-19: "Copii strang lemne si parintii aprind focul, iar femeile isi framanta aluatul, ca sa faca turte reginei cerurilor".Dar oarepe Mine Ma ranesc ei- sice Domnul, si nu pe ei insisi, spre rusinea lor?"

In plus va mai recomand adevarul pe care l-am descris destul de bine in articolul acesta: http://aripileluirafael.blogspot.com/2011/06/adevarul-din-spatele-inchinarii-aduse.html

si legat d "sfanta" cruce va mai recomand sa cititi si http://aripileluirafael.blogspot.com/2011/09/crucea-simbolul-crestinatatii.html

si va mai recomand si sa vedeti mari catedrale inchiante diavolului, spunandu-se ca sunt inchineate lui Iisus, "steaua diminetii" aici: http://aripileluirafael.blogspot.com/2011/09/catedrala-la-seu-simbol-solar.html

lectura placuta! si dincand in cand nu strica sa mai cititi si cele zece porunci, poate una dintre ele pe care nu prea o intelegeti, o veti intelege mai bine.

seara buna

Genny 25 septembrie 2011 la 16:02  

Intadevar Raplaelly...ma inchim Maicii Domnului ,Lui Iisus si Lui Dumnezeu...Cu Maica Sfanta am o relatie mai speciala...
Referitor la ce ai scris tu be blog nu ma intereseaza....este de-a dreptul jicnitor sa scrii asa ceva...
''Concluzia acestui articol este ca inchinarea catre Maria este falsa, pentru ca numai numele este al ei, insa ce se afla in spatele numelui este o antica zeitate pagana. Maria a fost cea mai imaculata dintre femei, insa aceasta nu s-a ridicat la cer in trup asa cum sustin catolicii (nicaieri in Biblie nu este specificat acest lucru). Maria a fost cea mai fericita dintre femei, insa a avut o viata de om (inclusiv relatii sexuale cu sotul ei). Singurul mijlocitor catre Tatal este Fiul si numai El! Asadar, sa o cinstim pe Maria in amintirea noastra, sa ii amintim cuviosenia si puritatea, insa sa nu i ne inchinam ca unei zeite! Si sa nu credem vreodata ca ea ne este mijlocitoare catre Iisus, pentru ca Iisus ar fi aspru si nu poate auzi foarte bine rugile noastre, carora le va raspunde spre binele noastru, chiar daca noi poate nu vom intelege la inceput cum lucreaza.''

Nu stiu cine ar trebui sa citeasca biblia :)))))


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP