Sfantul Antim Ivireanul

>> 27 sept. 2011


Sfantul Antim Ivireanul s-a nascut in anul 1650. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. Dupa iesirea din robia turca, a invatat caligrafia, pictura, sculptura si limbile greaca, araba, turca.

Este adus in Tara Romaneasca in jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu. Ajunge conducatorul tipografiei de la Bucuresti in 1691. In anul 1696, este numit egumen al Manastirii Snagov. Aici va intemeia o noua tipografie. In anul 1705, este ales episcop al Ramnicului, iar in 1708 devine mitropolit al Tarii Romanesti.

A tiparit 30 de carti in limba greaca, 22 in romana, una in slavona, 6 slavo-romane, 2 greco - arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana, in total 63 de carti. Ele au fost tiparite la Bucuresti, Snagov, Ramnic si Targoviste.

Didahiile (28 de predici rostite in cursul ahipastoririi sale la diferite sarbatori) l-au facut sa fie considerat carturarul care a vorbit cea mai frumoasa limba romana dintre carturarii epocii sale.

Acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva lui Nicolae Mavrocordat si a turcilor, a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit si a fost condamnat la exil in Muntele Sinai. Turcii care il duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul sau a fost aruncat in raul Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol.

Propunerea canonizarii mitropolitului Antim Ivireanul a fost facuta in sedintele Sfantului Sinod din 23-25 mai 1916.

Sentinta de caterisire a fost ridicata in vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, pe 8 martie 1966.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor pe 21 iunie 1992.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Calistrat si Epiharia;
- Sfintilor Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon;
- Sfantului Cuvios Ignatie;
- Sfintilor Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
- Sfintei Mucenite Gaiani si a 15 mucenici.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

1 comentarii:

Unknown 9 octombrie 2011 la 22:43  

Doamne ajuta!
vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol despre un copilas din bucuresti care are nevoie urgenta de 20000 de euro pentru a se opera pentru a vedea.mai multe detalii le gasiti pe blogul copilasului
http://sebastiancolgiu.blogspot.com/
va rog sa-mi lasati un raspuns pe adresa de e-mail botosaneanulortodox@yahoo.comSa dovedim lumii intregi ca noi Crestinii ortodocsi suntem uniti.Puteti pune si bannerul pe blogul d-voastra macar pana la data de 27 octombrie cand are loc operatia.


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP