MANASTIREA PETRU VODA (NEAMT)

>> 13 dec. 2009


Desi a fost constituita recent (sfarsitul secolului al XX-lea), manastirea Petru Voda - realizata intr-o maniera ce tradeaza influente ale stilului medieval - a devenit deja loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credinciosi. Urmand drumul national DN 15 B de la Poiana Teiului spre Targu Neamt, din Valea Largului se desprinde in stanga, o ramificatie dreapta 10 km spre satul Petru Voda. Credinciosii si turistii care vin cu trenul pana la Bicaz, pot lua autobuzele din spatele garii sau din centrul localitatii Bicaz.

In zona n-a existat niciodata un asezamant monahal, dar dupa revolutia din 1989, credinciosii au dorit si-au solicitat infiintarea unei manastiri in satul Petru Voda. Aceeasi dorinta au avut-o si autoritatile locale care au pus la dispozitie, in poiana Hasca, terenul necesar constructiilor complexului manastiresc. In anul 1990, Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei a dat binecuvantarea si dupa anul 1991 a inceput constructia bisericii. Sarcina infiintarii manastirii, a ridicarii constructiilor si organizarea obstei si-au luat-o doi monahi din manastirea Secu, de origine din Poiana Teiului.

Unul dintre acesti monahi este fostul staret al manastirii, protosinghel Iustin Parvu. Considerat de multi ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici in viata. Parintele Iustin a trecut in anii pe care i-a adunat peste multe greutati, insa a ramas mereu credincios credintei ortodoxe si neamului roman.
Actualul staret este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Acesta a venit in manastirea Petru Voda in data de 14 octombrie 2003, unde a dat dovada de ascultare si daruire pentru viata monahala.
Sub ingrijirea acestei manastiri a luat fiinta un azil de batrani si o casa de copii cu predare, existand doua clase, (intaia si a doua). Pe langa acestea mai exista si un dispensar medical pentru asigurarea asistentei medicale.

0 comentarii:


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP