AJUNUL BOBOTEZEI

>> 5 ian. 2010


Ajunul Bobotezei

Botezul Domnului

● Astazi, in cea de-a cincea zi a anului, crestinii ortodocsi sarbatoresc Ajunul Bobotezei, zi premergatoare marelui praznic al Botezului Domnului Iisus Hristos ● Totodata, aceasta reprezinta si Ziua in care Biserica a randuit sa fie post, iar preotii merg pe la casele oamenilor pentru a le sfinti locuintele

Astazi, in cea de-a cincea zi a anului, crestinii ortodocsi sarbatoresc Ajunul Bobotezei, zi premergatoare marelui praznic al Botezului Domnului Iisus Hristos. Totodata, aceasta reprezinta si Ziua in care Biserica a randuit sa fie post, iar preotii merg pe la casele oamenilor pentru a le sfinti locuintele.

La aceasta vizita pastorala, slujitorii Bisericii obisnuiesc sa stropeasca apa sfintita si sa binecuvanteze pe toti cei ai casei si lucrurile pe care acestia le folosesc, cat si curtile lor. Acest tip de vizite, prin care preotul se intalneste cu credinciosii din enoria sa, in Ajunul Bobotezei, a intrat deja, de secole, in traditia crestinilor ortodocsi de la noi din tara. Cu prilejul acestor vizite se creeaza o apropiere, o legatura sufleteasca intre preot si credinciosi, deoarece acestia sunt onorati de prezenta lui. Vizitarea credinciosilor de catre preot trebuie inteleasa ca un act liturgic, dar si ca un bun mod de cunoastere a credinciosilor din parohie, cu bucuriile sau necazurile lor, iar, dupa caz, ajutorarea lor. Tot acum se face si o scurta invatatura religioasa in adevarurile de credinta si morala ale religiei noastre crestine la fiecare crestin din familiile vizitate. Astfel, se urmeaza si invatatura Domnului nostru Iisus Hristos de a face actiuni misionare pe care Biserica le practica mereu. Cand preotul ajunge la casa fiecarui credincios, acesta asaza pe o masa tot felul de bucate din care preotul trebuie macar sa guste pentru a le sfinti. O mana de fan si de graunte se pune sub fata de masa, apoi aceasta este amestecata cu hrana care se da animalelor si pasarilor. Traditia mai este ca fetele sa ceara preotului putin busuioc pe care il vor folosi ulterior la unele practici de atras iubirea flacailor. In fine, numarul diferitelor practici si traditii este foarte mare, ele deosebindu-se de la o zona la alta a tarii. Astfel, se credea ca, daca in dimineata Ajunului de Boboteaza pomii erau incarcati cu promoroaca, acestia vor avea rod bogat. De asemenea, se credea ca animalele din grajd vorbesc la miezul noptii dinspre Ziua de Boboteaza despre locurile unde sunt ascunse comorile. In aceasta zi erau interzise certurile in casa si nu se dadea nimic ca imprumut, nici macar jaratec din focul din vatra. In seara de Ajun se savarseau practici de aflare a duratei vietii. Inainte de culcare, se luau carbuni din vatra si se denumeau cu numele tuturor membrilor familiei. Se credea ca primul care va muri, din acea familie, va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede.

0 comentarii:


  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP